tweet

blogs

zin en zen in de herfst

door onze blogger Naima

Nippend aan mijn overheerlijke kruidentheetje kruip ik weg in een oversized bordeauxrode wollen trui van de Primark. Mijn mosterdgele charmante huisbroek vloekt eronder, maar who cares. Het is herfst!

Knisperende bladeren en mandarijntjes
De herfst vind ik altijd zo prachtig door al die knisperende bladeren op de grond. Al die kleuren die zorgen voor een warme en sprookjesachtige sfeer. Ik kan er uren doorheen wandelen en genieten van alle tinten die de natuur ons cadeau doet. En de natuur geeft ons meer. Wat te zeggen van die kilo’s mandarijnen en granaatappels die ik in de herfst naar binnen werk. Kortom, voor mij niet echt een reden om sip te zijn tijdens deze donkere dagen. Of toch wel…?

Tussen onze oren
Een verkoudheidje, griep of een winterdip. Om mij heen hoor ik allemaal mensen die zich niet zo-zo voelen. Ze stoppen zich vol met vitaminepillen en willen het liefst de hele dag onder een wollen deken liggen.  Zelf voel ik me ook wel wat vermoeid deze periode. Regelmatig heb ik last van rug- en hoofdpijn. Waar zou dat aan liggen, vraag ik mij dan af. Hebben de donkere dagen daar echt invloed op, of zit het allemaal tussen onze oren?

Als we alle onderzoeken moeten geloven die zijn gedaan op het gebied van winter- en herfstdepressies dan zit het niet tussen onze oren, maar zijn er wel degelijk oorzaken en factoren die ertoe leiden. Minder (zon)licht, kortere dagen en wisselende temperaturen. Je lichaam en je mind reageren daar toch op.

Een winterslaap in een oversized wollen trui
Ik moet toegeven dat ik door de vermoeidheid die ik in deze periode ervaar het lijkt alsof ik niets meer uit handen krijg. Niet vooruit te branden zeg maar. Op zulke momenten wil ik weer het liefst wegkruipen in mijn oversized wollen trui en een winterslaap houden.

Pel een granaatappel en voel je zen
Op deze donkere en soms lusteloze dagen is het extra belangrijk dat je goed en gezond eet. Je lichaam heeft die energie gewoon nodig. Maar laat je niet verleiden tot alle chocolade en pepernoten die nu in overvloed zijn. Ik raad je sterk aan lekker veel granaatappels te eten. Deze zitten bomvol vitamientjes en antioxidanten. Super gezond en lekker zoet.

En wist je dat je van het pellen van granaatappel super zen wordt? Echt waar, probeer maar eens en bespaar jezelf een peperdure mindfullness training.

Tip: granaatappels koop je op de markt of bij een Turkse of Marokkaanse winkel. Koop geen voorgepelde of voorverpakte granaatappels uit de supermarkt. Daar is namelijk geen lol aan.