tweet

blogs

wiskunde heb je later écht niet nodig

Geschreven door blogger Renske

Het thema van deze maand is; schrijf een brief aan je jongere zelf. Ik moet toegeven, dit is geen thema waar mijn voorkeur naar uitging, en ik vond het dan ook best lastig om te bepalen wat ik precies zou gaan schrijven. Gelukkig heb ik een zusje die graag even met me wilde brainstormen. Ik zal eerst even schetsen hoe mijn leven er tien jaar geleden uitzag. Ik zat toen in de 2e klas van de havo, en zat niet heel lekker in mijn vel. Wel deed ik toen al aan klimmen, zowel trainingen als wedstrijden, maar alleen regionaal, bij de reguliere competitie.

Doe niet zo eigenwijs
Als eerste zou ik zeggen dat ik toch echt minder eigenwijs moet doen, en dat het hebben van een rolstoel voor dat ene uitje naar Amsterdam met school toch echt handiger zou zijn dan al die kilometers lopen en heel moe thuiskomen. Is het gevreesde toch waar: je moeder heeft altijd gelijk. Maar het duurt nog wel een jaar of vier tot je erachter komt dat de rolstoel er is om je leven makkelijker te maken, niet moeilijker. Als je je energie beter verdeelt, en niet meer ‘verspilt’ aan dingen die je niet leuk vindt, zoals lopen, dan houd je weer meer energie over voor dingen zoals klimmen! Staren doen mensen toch wel, dat wordt niet erger in een rolstoel dan wanneer je loopt.

Maak je maar geen illusies, over 10 jaar ben je zeker nog steeds eigenwijs, maar af en toe stap je toch in die rolstoel, en inmiddels ook wel achter dat ‘ie super handig kan zijn. Bijvoorbeeld als je naar een pretpark gaat, zodat je niet meer halverwege de dag zit te wachten op een bankje omdat een attractie toch te ver lopen is, of wanneer je een weekje naar Rome gaat, zodat je veel meer kunt zien dan mogelijk zou zijn zonder rolstoel.

Paraklimmen
Je vindt klimmen heel leuk om te doen, al frustreert het je wel enorm dat kinderen die jonger zijn dan jij je voorbij klimmen tijdens zowel trainingen als regiowedstrijden. Zo gek is het eigenlijk niet, want zij hebben geen beperking. Ik weet dat je dat niets uitmaakte en dat je evengoed wilt winnen. Over tien jaar wil je nog steeds enorm graag winnen, maar heb je wel eindelijk geleerd dat je klimt voor jezelf, en tegen jezelf.

Je komt er dan achter dat het minstens net zo belangrijk is om plezier te hebben, en dat je dan vanzelf beter gaat klimmen. Met een lach deelnemen aan wedstrijden en tevreden zijn met hoe je hebt geklommen, ongeacht het resultaat; dat kun je je nu vast niet voorstellen, maar over tien jaar lukt het je echt! Over tien jaar is het zelfs zover, het lukt je eindelijk om je eerste 6a te klimmen. Had je niet gedacht hè?!

Tot slot; je zit nu misschien niet lekker in je vel, maar volgend schooljaar zal een stuk beter zijn. Over een paar jaar heb je ook een gezellige vriendengroep, en nog beter; over tien jaar heb je die vrienden nog steeds. Het komt allemaal wel goed!

P.S. Maak je geen zorgen, ondanks wat docenten nu tegen je zeggen; wiskunde heb je later echt niet nodig, laat het na volgend jaar lekker vallen! En je haar laten groeien is geen slecht idee, het staat je goed.