tweet

werk&zo

Je wilt graag je eigen geld verdienen. Maar zonder werkervaring is het lastig om aan een baan te komen. Wat zijn je kansen als je ook nog een (niet-zichtbare) beperking hebt? Als het echt niet lukt, is er de Wajong, maar er zijn ook bedrijven die rekening willen houden met jou…’t is wel even zoeken.

Wat wil ik?
Als je wilt gaan werken, is het prettig als je weet wat voor werk je graag doet, in welk soort bedrijf je wilt werken en waar. Wil je één bepaalde taak of juist meer afwisseling? Waar ben je goed in? Misschien weet je al wat je wilt verdienen? Bedenk goed wat voor werk je graag doet.

Wat kan ik?
Het verschil tussen willen en kunnen is vaak groot. Het is goed om voor jezelf goed op een rijtje te hebben wat je wel en niet kan. Als je aan het werk gaat is het handig om dit voor jezelf in beeld te hebben zodat de werkgever ook weet waar hij/zij rekening mee moet houden. Om inzicht te krijgen in wat jouw mogelijkheden zijn en waar je grenzen liggen kun je verschillende tests doen. Op internet of bijvoorbeeld door het volgen van een cursus. Vraag ook hoe anderen dat doen. Check de interviews op onze site bijvoorbeeld!

Ook op de site www.opeigenbenen.nu vindt je ook veel informatie hierover

Solliciteren: wat zeg je wel/niet?
Waar je in eerste instantie (bijvoorbeeld bij je sollicitatie) al tegenaan loopt: vertel je wel of niet dat je een beperking of chronische ziekte hebt? Een werkgever mag officieel geen vragen stellen over ziektes. Wel mag een werkgever ervan uitgaan dat een sollicitant tijdens zijn/haar sollicitatie beperkingen die de arbeidsgeschiktheid kunnen beïnvloeden zelf zegt tijdens zo’n gesprek. Als je dat als sollicitant niet doet, heeft de werkgever het recht om de betaling van je salaris te stoppen of je zelfs te ontslaan als later duidelijk wordt dat je moet verzuimen door beperkingen waar jij al van op de hoogte was tijdens de sollicitatie. Interessant daarover is de blog van Kitty, Solliciteren met een (chronische) beperking: https://www.lifebrander.nl/blog/sollicitatie/solliciteren-chronische-ziekte/  

Handige tips van het DenkAndersDebat
Tijdens het DenkAndersDebat dat Hoezo Anders 2x per jaar organiseert, denken de deelnemers actief mee en verzamelen wij Tips & Tricks! Bijvoorbeeld: zet social media in als je een baan zoekt! Check hier de tips en wanneer het DenkAndersDebat bij jou in de buurt is!

Inspiratie
Je werkt gemiddeld 50.000 uur in je leven… dan wil je toch een baan die bij je past en waar je je talent in kwijt kunt? Door verschillende beroepentesten te doen, snuffelstages te doen en diverse mensen te spreken over hun baan, kun je bepalen wat jij leuk vind om te doen!

Zij helpen je verder!
Bij Emma at Work helpen ze jou. Emma at Work is een non-profit uitzendbureau voor jongeren met een lichamelijke chronische ziekte of beperking en bemiddelt naar een vakantiebaan, bijbaan of vaste werkplek.

Kost het je moeite om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek? Vind je solliciteren moeilijk omdat je al een aantal afwijzingen hebt gehad? Heb al een lange tijd geen baan gehad? DelfTalent geeft je net dat duwtje in de rug wat je nodig hebt.

Sollicitatieinfo geeft een heleboel informatie over alles rondom het hele sollicitatieproces. Wil je iets weten over de perfecte brief, hoe je je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek of hoe je je cv kan perfectioniseren? Neem dan eens een kijkje op de website.

Het UWV doet er alles aan om Wajongeren aan het werk te helpen. Hier vind je uiteraard ook veel info over uitkeringen. Blijkbaar moet je je nog wel een weg door alle vooroordelen boksen. Het UWV heeft nu ook een site die alles te maken heeft met werk: https://perspectief.uwv.nl/artikelen/nieuwe-dienst-voor-wajongers-op-werknl. Heb je ook al eens gekeken op www.werk.nl? Daar vind je veel informaties en kun je ook al een greep uit alle vacatures zien. Ben je Wajonger? Dan kun je ook inloggen met je gegevens en vindt je nog veel meer informatie!

Check hier het verhaal van Deborah in Perspectief! Hoe pakte zij het aan?

Ook de Rijksoverheid geeft meer informatie over het werken met een arbeidsbeperking. Heb je bijvoorbeeld een beschutte werkplek nodig of wil je weten hoe je met een beperking bij een werkgever aan de slag kunt gaan? Bekijk dan hun site: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-met-arbeidsbeperking

Je werkgever en collega’s
Weten jouw werkgever en collega’s wat jij precies hebt en wat jij nodig hebt? Zien ze jouw kwaliteiten… en je valkuilen? En nog beter: weet je zelf goed wat je kwaliteiten en valkuilen zijn? De site en app van de Arbeidsparticipatietool geven praktische tips, beknopte info en uitleg over gezondheid en werk in het algemeen. De site gaat ook nog wat dieper in bij een aantal aandoeningen.

Vakantiewerk
Met vakantiewerk kun je niet alleen lekker geld verdienen, je doet ook werkervaring op én het staat goed op je CV! Haal meer uit je vakantiewerk!

Zelfstandig ondernemen
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een chronische ziekte of beperking hebt, maar een eigen bedrijf starten is soms ook mogelijk. Het heeft een hoop voordelen: jij bepaalt zelf hoeveel werk je aanneemt, wat voor werk je doet en hoe je dit uitvoert. Op de site van het UWV vind je  https://www.uwv.nl/particulieren/eigen-bedrijf-starten/starten-vanuit-arbeidsongeschiktheidsuitkering/index.aspx . En lees eens het verhaal van Corine, die ondanks haar ziekte toch haar dromen waarmaakt met haar eigen bedrijf! Wil je meer inspiratie over ondernemen? Kijk dan op JongOndernemen.