tweet

blogs

van aanklikfiets tot chocola

mijn recept voor een geslaagde vakantie

Geschreven door onze blogger Renske

Het is alweer juli, tijd voor vakantie! Voor mij nog even niet, want ik werk in juli en augustus, en heb dan in september vakantie. De eerste week van september heb ik alle tijd om lekker uit te rusten, de tweede week ga ik naar Oostenrijk om te knallen op het WK klimmen. Vroeger ging ik, zoals de meeste mensen, op vakantie met mijn ouders. En dat was dan geen een stap-in-de-auto-kom-aan-op-de-camping-en-relax vakantie. Nee, mijn ouders zijn sportief, en houden van actieve vakanties. We gingen dus op fietsvakantie. Benieuwd hoe dat verliep? Lees dan vooral verder.

De aanklikfiets
Na uitvoerig onderzoek (bedankt voor het chaotische interview van 2 minuten, pap) kwam ik erachter dat mijn ouders zich hebben afgevraagd: hoe kunnen we actief op vakantie, zonder dat het teveel energie kost? De oplossing diende zich aan in de vorm van een aanklikfiets. Inderdaad, letterlijk een fiets die je aan een andere fiets vast ‘klikt’. Op die manier kon ik ‘mee trappen’ met mijn moeder, maar ook uitrusten wanneer nodig. Na een aantal jaar ben ik wel zelf gaan fietsen, op een mountainbike met een hoop versnellingen, die me de heuvels op hielpen in Zweden.

Nu zie ik je denken, fietsvakantie, is dat wel zo’n goed idee als je spastisch bent? Zeker weten! Bewegen is goed voor iedereen, of je dat nou makkelijk afgaat of niet. En er zijn zoveel mooie plekken in de wereld die je naar mijn idee het beste ervaart als je door het landschap fietst (of loopt) in plaats van met de auto rijdt.

Mooiste en meest vermoeiende wandeling ooit
Wat misschien minder goed voor mijn lichaam was, was die keer dat ik met mijn moeder en zusjes in Noorwegen een bergwandeling maakte van 11 uur. De man in het VVV-kantoor had aangegeven dat de wandeling goed te doen zou zijn voor kinderen. Maar ja, op mijn tempo duurt alles nou eenmaal net iets langer. En hoewel ik dat op dat moment zeker niet vond, kan ik nu wel zeggen dat die wandeling een geweldige ervaring was, die ik niet had willen missen.

Was het zwaar? Ja. Heb ik die dag veel te veel gedaan? Ja. Maar het was het zeker waard. Ik moet zeggen, het was een stuk minder leuk geweest als mijn moeder en zusjes me er niet doorheen gesleept hadden, met veel liedjes, gezelligheid, het prachtige uitzicht en de chocola. Zonder die chocola en vooruit, zonder hun hulp, had ik het misschien niet volgehouden.

Ga voor de vakantie die bij jou past
Over het algemeen denk ik dat op vakantie gaan met een beperking niet heel anders hoeft te zijn dan zonder beperking. Tuurlijk, misschien moet je een aantal dingen aanpassen, misschien kun je beter het een kiezen dan het ander. Doe je graag iets actiefs? Kijk dan naar actieve vakanties, plan het op een manier die jij fijn vindt, bijvoorbeeld met rustdagen, en vergeet niet te genieten. Houd je van een strandvakantie? Helemaal goed, zorg dat je niet verbrand 😉 Zolang je maar iets doet dat je leuk vindt om te doen, met mensen die je helpen, af en toe meeslepen en begrijpen, dat is het allerbelangrijkste.