tweet

interviews

Tara

“Gebruik je netwerk om verder te komen”

door onze redacteur Naïma

Tara, 21 jong, gek op fashion, beauty, boeken en alles rondom lifestyle. Over al deze dingen blogt ze ook. In september van dit jaar begint Tara met een opleiding tot secretaresse. Iets waar ze erg naar uitkijkt want ze heeft een lange periode niet kunnen studeren als gevolg van een depressie. Na vele soorten therapieën uitgeprobeerd te hebben heeft ze nu eindelijk een goede manier gevonden om daarmee om te gaan.

Sinds afgelopen april schrijft Tara voor de website van Hoezo Anders. Naar aanleiding van een onderzoek over ‘wonen’ interviewt ze een aantal jongvolwassenen met een beperking over hun woonsituatie.

Waarom wilde je voor Hoezo Anders schrijven?
Een tijdje geleden kreeg ik via mijn begeleider een oproep doorgestuurd voor de vacature van redacteur bij Stichting Hoezo Anders. Het leek me interessant. Ik heb ooit een studietraject gevolgd en daar kwam als studieadvies Journalistiek uit. Dat had ik van te voren niet verwacht. Maar blijkbaar heb ik daar een voorkeur voor. Vandaar dat het mij ook erg leuk en leerzaam leek om als redacteur ervaring op te doen.

Je hebt inmiddels een paar interviews gedaan. Wat is je opgevallen?
Het blijkt vaak heel erg lastig om een leuke woning te vinden. En het is nóg lastiger als je vanwege een beperking een aangepaste woning nodig hebt. Er zijn te weinig geschikte woningen en de huurprijzen zijn gigantisch hoog. Ik sprak iemand die 5 jaar op een woning moest wachten. Maar ook jongeren die vanuit een instelling echt een stap moeten maken naar zelfstandigheid kunnen vaak niet doorstromen. Allemaal obstakels waar oplossingen voor moeten komen.

Wat vind jij belangrijk om te belichten op dit vlak?
Ik heb inmiddels best wat mensen gesproken. Sommigen hebben (eindelijk) een fijne woning zoals Inge die visueel beperkt is en volledig op zichzelf woont. Ik vind dat echt inspirerend om te zien. Maar ook jongeren die vanuit een gesloten instelling lang moeten wachten op een woning en begeleiding nodig hebben. Er zijn trouwens wel veel mooie projecten zoals bijvoorbeeld Kamers met kansen, maar zonder huis heb je daar niets aan.

Hoe woon jij zelf?
Momenteel woon ik samen met mijn vriend in een tijdelijk appartement. We wonen daar nu ongeveer een half en ik vind het echt geweldig.

Heb je nog tips voor onze lezers?
Ik denk dat het goed is om je netwerk in te zetten om je doelen te kunnen bereiken. Ook als het gaat om wonen. Vraag gewoon aan mensen om je heen of zij tips hebben hoe je aan een geschikte woning kunt komen. Misschien kun je ergens worden voorgedragen. En op de nieuwe website hoezo18.nl staan ook een aantal handige tips!

Een paar maanden geleden deed Iederin onderzoek naar de woonsituatie, -wensen en -problemen van mensen met een beperking. De persoonlijke verhalen geven het rapport een ‘gezicht’ en worden gebruikt om te lobbyen voor meer aangepaste en betaalbare woningen en kortere wachtlijsten. Bovendien moet er meer aandacht zijn voor de sociale aspecten van wonen, zoals eenzaamheid en de integratie en veiligheid in de buurt. Ook in de ‘betere buurten’ moeten er betaalbare woningen zijn.