tweet

blogs

speciaal voor mij gemaakt

Door onze blogger Vivian

Eén van de redenen waarom ik graag boeken lees en films kijk, is omdat ze me enorm kunnen inspireren. Het gebeurt niet vaak, maar soms kom ik zo’n boek tegen dat ik meteen helemaal perfect vind en dat ik de rest van mijn leven met me meedraag in een speciaal plekje in mijn hart. Of soms kijk ik een film waar ik een heel warm en fuzzy gevoel van krijg en waar ik een week later nog steeds over nadenk. Zo’n boek of film hoeft er dan niet eens voor te zorgen dat ik op een andere manier naar de wereld en het leven ga kijken of dat ik iets over mezelf leer: soms zorgt het gewoon voor een gevoel van herkenning. Een gevoel alsof die film speciaal voor mij is gemaakt, of alsof dat boek speciaal voor mij is geschreven, omdat het me zo raakt.

Films met een statement
Als ik denk aan films die voor mij bijzonder en memorabel zijn en die ik duizend keer zou kunnen kijken, dan komen er vooral films bij me op waarin de hoofdpersoon een ziekte of beperking heeft. Dat is dan een feest van herkenning, zeker omdat er helemaal niet zoveel van dat soort films zijn. Maar ze laten voor mij ook zien hoe het écht is om een beperking te hebben en wat kwaliteit van leven dan betekent. Zo vind ik ‘Intouchables’, over een gehandicapte man en zijn verzorger, geweldig vanwege de zwarte humor en het eerlijke beeld. Ook ‘The Fundamentals of Caring’ is een absolute aanrader, opnieuw vanwege de humor en de ‘je leven is niet voorbij als je in een rolstoel zit’-boodschap. Van die films die een statement maken, van die films waarvan er meer zouden moeten zijn.

Romantiek
Maar uiteindelijk pak ik toch liever een boek, zeker op de zonnige middagen en zwoele avonden in de zomer. Ik lees van alles en nog wat, maar boeken waarin de hoofdpersoon net als ik een ziekte of beperking heeft, maken ook altijd wel veel in me los. Zo vind ik ‘Geluk bij een ongeluk’ van Wendy Brokers en ‘Voor jou’ van Jojo Moyes prachtig: in beide romans is één van de hoofdpersonen invalide en enigszins verbitterd, tot er vanuit onverwachte hoek romantiek en liefde opduiken – en voor een hopeloze romantica en wishful single zoals ik is dat heerlijk om over te lezen. Het zijn verhalen die heel eerlijk de schaduwzijde, maar ook de mogelijkheden en lichtpuntjes van een beperking laten zien.

Echt inspirerend
De boeken die ik echter het meest inspirerend vind, zijn boeken waarin de hoofdpersoon een beperking heeft die geen supergrote rol speelt, maar wel op de achtergrond aanwezig is. Zoals in ‘Onbereikbaar’ van Rebecca Yarros, sowieso een heerlijk zomerboek waarin hoofdpersonage Paisley een hartaandoening heeft die wel en toch ook weer niet bepaalt wie ze is. Of ‘Misschien Ooit’ van Colleen Hoover: hoofdpersoon Ridge is doof, maar laat dat zijn passie voor muziek niet in de weg staan. Verhalen die gaan over wat jonge mensen van hun leven maken, wie ze zijn en hoe ze vechten voor hun dromen en kwaliteiten dankzij én ondanks beperkingen: dat zijn verhalen die ik écht heel erg inspirerend vind.