tweet

blogs

nieuw jaar, zelfde ik

geschreven door onze blogger Vivian

Je kunt er de klok op gelijk zetten: al vóór Oudejaarsavond in zicht komt, beginnen mensen over het nieuwe jaar en hun nieuwe ik. Sociale media stromen vol met goede voornemens én met memes over hoe slecht we zijn in het waarmaken daarvan en al in de eerste dagen van januari geven we onze missie op en vervallen we weer in onze same old me. Maar dit jaar heb ik besloten het anders aan te pakken. Geen onrealistische hoeveelheid voornemens, geen ambitieuze doelen, geen dingen die ik wil omgooien. Het is een nieuw jaar, maar ik ben gewoon lekker nog dezelfde ik.

Als er iets is wat ik van 2017 heb geleerd, dan is het namelijk wel dat je nooit kunt voorspellen hoe de dingen gaan lopen en wat er gaat gebeuren. Het heeft allemaal een reden, daar geloof ik heilig in, maar ik had op 1 januari 2017 absoluut niet kunnen bedenken waar ik 364 dagen later zou zijn: gestopt met mijn stage, een andere carrièrekoers in het vooruitzicht, een diagnose op zak en héél veel meer wijsheid en volwassenheid in mijn bagage. Ik ben ontzettend trots op alles wat er in het afgelopen jaar is gebeurd, hoe ik ben gegroeid en veranderd en hoe mijn leven is veranderd, en misschien dat ik het zelfs wel niet anders zou hebben gewild. En dat is voor mij des te meer reden om nu te zeggen: ik hoef geen new year, new me. Ik voel me goed, ik ben gelukkig, alles in mijn leven klopt en is zoals ik wil dat het is en ik zit in een ontzettend fijne flow. En die flow, die wil ik behouden. Dát is mijn focus voor 2018.

Heb ik dan helemaal geen doelen voor het komende jaar? Oh, jawel hoor. Ik wil graag wat meer series kijken, eindelijk die boeken lezen die al heel lang op mijn to read-lijst staan en datzelfde geldt voor films die ik al ééuwen wil zien. Ik wil graag flinke stappen zetten richting het afstuderen én ik wil flinke stappen zetten met de twee romanprojecten waar ik aan schrijf. Maar eigenlijk heeft het allemaal te maken met die flow. Met gewoontes doorzetten die me goed bevallen, met lekker blijven schrijven en bloggen zoals ik dat zo graag doe. Met vooral veel dingen doen die me energie geven, waar ik gelukkig van word en die me een gevoel van tevredenheid bezorgen. Want dat zijn de dingen die me uiteindelijk vooral het gevoel zullen geven dat het een mooi en goed jaar is geweest: op al het andere dat gebeurt heb ik maar zo weinig invloed, maar op mijn kwaliteit van leven wél, door mijn (dagelijks) leven vorm te geven zoals ík dat wil. En dat voelt goed.

Het nieuwe jaar is een boek met twaalf delen, tweeënvijftig hoofdstukken en 365 bladzijden, allemaal titelloos en onbeschreven. Ik heb geen idee hoe mijn gezondheid dit jaar gaat zijn, of de huidige pieken doorgezet zullen worden of dat er dalen zullen komen. Ik weet niet of er tegenslagen zullen zijn of dat er juist prachtige dingen op mijn pad zullen komen. Ik heb plannen, ik kijk naar geweldige dingen uit, maar ik heb geen idee welke verrassingen ik zal krijgen. En dat is prima, want ik weet wél dat het op dit moment goed gaat en dat ik op dit moment gelukkig ben, door alles wat er op dit moment in mijn leven is en gebeurt, en dat is het enige wat er op dit moment toe doet. De rest zie ik graag tegemoet.