tweet

jaarverslag en zo

Overzicht activiteiten Stichting Hoezo Anders 2015

DenkAndersDebat
Op dinsdagavond 31 maart organiseerde Hoezo Anders het 10e DenkAndersDebat. Deze keer waren we te gast in Oegstgeest op de Leo Kannerschool. Op de school zitten voornamelijk leerlingen met (een vorm van) autisme. De school wil samen met de gemeente en werkgevers zijn uiterste best doen om de jongeren een kans te bieden bij een gewoon bedrijf. Gasten waren deze keer werkgevers en enkele kamerleden.

Het 11e DenkAndersDebat was op woensdag 11 november in Haarlem. Samen met Bedrijf & Samenleving organiseerden we een geweldige middag in Het Patronaat met verschillende werkgevers, natuurlijk Emma at Work, gemeente Haarlem, heel veel jongeren en muziek door jongeren van jongerencentrum Flinty’s. De presentatie was in handen van Frenk van der Linden en Jasper (16). Het DenkAndersDebat is mogelijk door donaties van verschillende organisaties.

Scholenproject Hoezo Anders
Onze ambassadeur Tim vertelde op een reguliere middelbare school hoe het is om ADHD te hebben. Dat wordt dan meteen gecombineerd met een optreden natuurlijk! Ook vertellen jongeren met een niet-zichtbare aandoening of ziekte regelmatig aan zowel leerlingen als docenten hoe het is en wat ze nodig hebben in de klas. Zijn deze leerlingen nu echt zo anders? Bedoeling is kennismaken en voorlichting geven hoe het is om te leven met een beperking.
Dit concept kan mede dankzij een bijdrage van een particuliere stichting verder worden ontwikkeld.

Mentorproject voor VSO-leerlingen
In 2015 deden verschillende leerlingen van ViertaalCollege (VSO) Amsterdam mee met het mentorproject. Leerlingen met een niet-zichtbare beperking die een vmbo-opleiding doen, hebben nauwelijks kans op werk. Samen met een mentor uit het bedrijfsleven zijn ze een jaar lang aan de slag gegaan om hun zelfredzaamheid te vergroten en op zoek te gaan naar een kansrijke vervolgopleiding. De mentor zet zijn netwerk in en zorgt er samen met de leerling voor dat zij met behulp van het resultaatgerichte Best Year Yet-programma succesvol slagen. Het project is mede mogelijk gemaakt door Kinderpostzegels, Oranjefonds en Mooves.

HoezoAndersLAB
Het LAB is bedoeld om jongeren de kans te geven te leren en ervaring op te doen. Een plek waar je stage kunt lopen, kunt afstuderen, werkervaring op kunt doen en kunt meedenken en meedoen aan projecten voor jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte. De projecten in het HoezoAndersLAB waren o.a.:
– afstudeeronderzoek studenten Hogeschool Rotterdam over Transitie van beroepsonderwijs naar arbeid bij jongeren
– afstudeeronderzoek naar jongeren met autisme die 18 worden en wat je dan allemaal moet regelen.
Het LAB is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Oranjefonds.

Informeren, onderzoek & voorlichten
– Interviews, artikelen en blogs website:
De ingezette activiteiten met de nieuwe site zijn voortgezet en waar nodig geoptimaliseerd. Zo kwam het item ‘Anders bekeken’ erbij om ook te informeren over events en activiteiten van andere organisaties. Eind 2015 startte onze nieuwe hoofdredacteur: Lilian.

– Digitale nieuwsbrief
Om onze volgers, geïnteresseerden en relaties op de hoogte te houden en te inspireren met suggesties van jongeren, sturen we een paar keer per jaar een nieuwsbrief; geheel in stijl van de website om specifieke thema’s en interviews onder de aandacht te brengen en onze relaties en vrienden uit te nodigen voor onze events. Ontwikkeling van de nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van een particuliere stichting.

Beeldvorming: interviews en promotie
Onze redactie zocht verschillende jongeren op voor een persoonlijk verhaal. Daarnaast bezochten onze redacteuren een aantal events: 65 jarig bestaan van NSGK, de tentoonstelling Van Ziek Naar Beter, het Te Gek Festival, de startconferentie van Jobvision4all en de Club van 100 van Fonds NutsOhra.

Publicaties:
– Interview directeur stichting in weekblad Mijn Geheim
– Artikel over DenkAndersDebat (Autismeweek) in regionale kranten Zuid-Holland
– Deelname documentaire Stille Dilemma’s over jongeren met LVB
– Verschillende jongeren vertelden hun verhaal in jongerenkrant 7Days en bij JZHMH.

Presentatie:
Tijdens de Club van 100 presenteerden wij de resultaten van ons onderzoek. Uit gesprekken met meer dan 100 jongeren blijkt dat jongeren vooral worstelen met vooroordelen, regeltjes en wetten en de ongemakken van hun lijf (of hoofd). We hebben nog een hoop werk te doen!

dadzwolle8Bedankt!
Stichting Hoezo Anders heeft in 2015 met verschillende organisatie samengewerkt en dankt iedereen voor hun bijdrage: Hogeschool Rotterdam, SZW, RSM Niehe Lancée, Stichting MEE AZ, UWV, de Zorgassistent, Moovs, Ieder(in), Emma at Work, Shire, Brussenboek, Stichting de Houtduif, TEDxYouth Amsterdam, Viertaal College, Bedrijf en Samenleving Haarlem, Vereniging BOSK, Universiteit van Amsterdam, Dyslexieplein.

Financieel jaarverslag 2015

Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2013

Jaarverslag 2012