tweet

jaarverslag en zo

Overzicht activiteiten Stichting Hoezo Anders 2016

Project 18enzo
Als je 18 wordt, verandert er een hoop. Zo mag en moet je opeens zaken regelen waar je op je 17e nog niet eens over na hoefde te denken. Van de ene op de andere dag ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën en zorgverzekering. Voor jongeren met een niet-zichtbare aandoening is deze stap nog een stukje groter, omdat ook je zorgindicatie, persoonsgebonden budget en andere zaken die eerst zo vanzelfsprekend leken, veranderen. Hoe zorg je ervoor dat al dit geregel niet in de weg komt te staan van je (toekomst)dromen? Stichting Hoezo Anders krijgt regelmatig vragen van jongeren en ouders hoe al deze regelzaken het beste aan te pakken zijn. Daarom zijn we samen met jongeren gaan kijken hoe we deze overgang van 18- naar 18+ gemakkelijker en overzichtelijker kunnen maken. Sanne zette een vragenlijst uit en daaruit bleek dat jongeren liefst online info willen, ook heeft ze onderzocht over welke onderwerpen ze info zoeken. Met die resultaten (zie de infographic) zijn we aan de slag gegaan. Sanne droeg haar taken over aan Aranka die op haar beurt weer met jongeren in gesprek ging en het hele internet afstruinde voor informatie. We hebben aan een app gewerkt en in 2017 gaat de website hoezo18.nl online. Ook hebben we samen met verschillende organisaties gekeken hoe we alle plannen goed op elkaar kunnen afstemmen. 18enzo wordt mede mogelijk gemaakt door programma Zorg én Perspectief van Fonds Nuts Ohra.

Voorlichting
We komen regelmatig op middelbare scholen. Zo gingen we met Bo mee naar het Horizon College in Alkmaar om docenten uit te leggen hoe het is om een niet-zichtbare aandoening te hebben. ‘U ziet niets aan mij en u vindt misschien dat ik niet oplet, maar heeft u enig idee waarom?’ Bo zette haarfijn uiteen wat leerlingen in de klas nodig hebben en hoe je ze als docent bij de les kunt houden. Zijn deze leerlingen nu echt zo anders? Vraag gewoon wat een leerling nodig heeft in de klas!
Dit voorlichtingsproject is mogelijk gemaakt door een bijdrage van een particuliere stichting.

Advies & onderzoek
De virtuele voordeur van Hoezo Anders staat altijd open. Studenten die willen afstuderen kunnen bij ons onderzoek doen of een project uitvoeren. Zo deed Kimberley (Communicatie aan Hogeschool Leiden) onderzoek naar het gebruik en de inzet van social media. Eva en Marlijn (Ecologische Pedagogiek aan Hogeschool Utrecht) zijn eind 2016 gestart met hun research over jongeren die bijna 18 zijn. Maar ook instellingen en bedrijven vragen ons om advies. Zoals het Leids Universitair Medisch Centrum zich afvroeg hoe jongeren met een chronische aandoening omgaan met de hormonen en verliefdheid. Of een VO-school in Amsterdam vroeg: hoe bereid je jongeren met een functiebeperking voor op de nog niet zo heel erg inclusieve arbeidsmarkt?

Natuurlijk krijgen we ook veel vragen van jongeren online of tijdens onze events: over werk, school, keuzes, etc. Zoals Yvette die een paar jaar geleden met een interview op onze site stond. Ze bakt de allerlekkerste taarten en wilde nu toch echt voor zichzelf beginnen. Maar hoe dan? We hebben haar op weg geholpen en nu is ze Bikkel én heeft ze haar eigen taartenwinkel in Tilburg!

Vragen beantwoorden, begeleiden en doorverwijzen, kunnen we vooral doen, omdat onze vrijwilligers daar met veel plezier hun tijd aan besteden.

Vrijwilligersbijeenkomst
Minimaal 1x per jaar komen we met alle vrijwilligers bij elkaar. Als je veel online werkt, zie je elkaar niet zo veel. Maar het is wel belangrijk om elkaar te zien en te spreken. Er is veel uit te wisselen, want uiteindelijk worstelen onze vrijwilligers allemaal met dezelfde thema’s als onze volgers en lezers. We halen er met z’n allen veel inspiratie uit en dat kan je dan de rest van het jaar weer zien, horen en lezen online of tijdens onze events en projecten. Gelukkig kunnen we zo’n bijeenkomst dankzij onze donateurs organiseren.

Samenwerking
Dit jaar stond ook in het teken van de samenwerking met All of Me. Op alle manieren hebben we gekeken hoe we deze samenwerking vorm konden geven. Onze doelgroepen hebben een grote overlap, onze activiteiten online en offline ook, dus waarom niet? We hebben veel gesprekken gevoerd en plannen uitgewerkt maar moesten eind 2016 concluderen dat er toch een onverenigbaar verschil is in onze manier van werken. Helaas hebben we moeten besluiten niet samen verder te gaan. Er is heel veel tijd in gaan zitten maar soms loopt dat zo. Fonds Nuts Ohra heeft ons gestimuleerd en gesteund waar mogelijk en daar zijn we ze heel erg dankbaar voor.

Verhuizing
Mede door de beoogde samenwerking met All of Me zijn we op zoek gegaan naar een leuke werklocatie. Omdat we al heel veel samenwerken met Emma at Work en er in Utrecht ruimte over was, hebben we daar een paar maanden gewerkt. Omdat de samenwerking met All of Me niet doorging hebben we besloten om niet in Utrecht te blijven.

Nieuwe jongerenraad
Onze jongerenraad had nieuwe leden nodig. Bianca deed een oproep en organiseerde een middag in Utrecht om met elkaar kennis te maken en uit te leggen wat de jongerenraad doet. Inmiddels hebben we weer een enthousiaste raad die actief meedenkt en met leuke ideeën en suggesties komt. Zo heeft de jongerenraad meegedacht over de aanscherping van de missie en input gegeven voor nieuwe en lopende projecten. De jongerenraad bestaat uit vrijwilligers en de kosten worden gedekt door bijdragen van onze donateurs.

Redactie
Onze redactie bestaat uit 8 redacteurs en 8 bloggers. Ieder jaar neemt er wel iemand afscheid en komen er weer nieuwe jongeren bij om te leren, ervaringen te delen en ons te inspireren. Met z’n allen hebben we zo’n 25 interviews en 40 blogs online gezet. Redactie en bloggers worden aangestuurd door hoofdredacteur Lilian.

Digitale nieuwsbrief
Om onze volgers, geïnteresseerden en relaties op de hoogte te houden en te inspireren met suggesties van jongeren, sturen we een paar keer per jaar een nieuwsbrief; geheel in stijl van de website om specifieke thema’s en interviews onder de aandacht te brengen en onze relaties en vrienden uit te nodigen voor onze events.

Interviews en promotie
Onze redactie zocht verschillende jongeren op voor een persoonlijk verhaal. Daarnaast bezochten onze redacteuren een aantal events van NSGK, de Club van 100 van Fonds NutsOhra, Iederin.

Jaarverslag 2016

Financieel jaarverslag 2015

Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2013

Jaarverslag 2012