tweet

blogs

huis, hypotheek en een horrortrap

Geschreven door blogger Renske

Het vinden van een huis is momenteel voor iedereen een grote uitdaging, met de huidige krappe huizenmarkt en beperkte mogelijkheden voor starters is het kopen van een huis vrij lastig. Volgens mij geldt dat ook voor het huren van een huis, waarbij ook aan veel eisen voor wat betreft inkomsten moet worden voldaan. Als je afhankelijk bent van een Wajong-uitkering dan kan het lastig zijn om dit door de bank te laten goedkeuren als een stabiele bron van inkomsten. Niet iedere bank accepteert een Wajong namelijk als inkomstenbron. Wil je een huis kopen (met een Wajong-uitkering)? Het belangrijkste is om je goed te laten adviseren. Vorig jaar ben ik gaan samenwonen met mijn vriend en hebben we samen een huis gekocht. In deze blog lees je hoe dat ging.

De locatie
Natuurlijk een belangrijke vraag om te beantwoorden als je een huis gaat kopen is: waar wil ik wonen? Voor ons was de locatie al snel besloten: Zaandam. Dit is handig voor mijn vriend, aangezien hij slechtziend is en al zijn hele leven in Zaandam woont. Hier kent hij dus de weg en weet hij alles te vinden. Voor mij is Zaandam ook een handige plek om te wonen, omdat dit veel centraler ligt dan het dorp waar ik eerst woonde, waardoor reizen naar verschillende klimhallen veel minder tijd kost.

Het huis
Als de locatie eenmaal bepaald is kan de zoektocht naar een huis pas echt beginnen. Voor ons begon dat, zoals voor de meeste mensen denk ik, met een bezoekje aan de hypotheekadviseur. In eerste instantie bleek dat we niet genoeg inkomen zouden hebben omdat mijn Wajong niet werd meegerekend als inkomen. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een andere hypotheekadviseur, die wel een bank vond die akkoord zou gaan met een Wajong-uitkering als inkomstenbron.

We hadden al een huis op het oog, en gelukkig bleken we dit huis ook te kunnen betalen. We boden, kregen een tegenbod , boden weer, en het bod werd geaccepteerd. Super fijn! Maar toen kon het echte regelen beginnen. Als je samen een huis gaat kopen moet je een samenlevingscontract met elkaar aangaan. Of trouwen, of een geregistreerd partnerschap, dat kan natuurlijk ook. Wij kozen voor een samenlevingscontract. Na een eerste gesprek bij de notaris werd het samenlevingscontract opgesteld. Deze hebben we vervolgens op dezelfde dag getekend als het koopcontract. Omdat Leander slechtziend is werd het volledige samenlevingscontract en koopcontract voorgelezen. De verkoper van het huis was wel verbaasd toen hij hoorde dat het tekenen van het contract even zou duren! Drie uur later stonden we weer buiten, met de sleutels van ons nieuwe huis. Het klussen kon beginnen!

Aanpassingen
Er moest nog aardig wat veranderen voordat we daadwerkelijk in ons huis konden gaan wonen. Naast dingen zoals een nieuwe vloer en keuken, hebben we ook een aantal niet zo vanzelfsprekende dingen in ons huis aangepast, zodat het precies past bij wat wij nodig hebben. Toen we het huis gingen bezichtigen zat er bijvoorbeeld een echte horrortrap in: zo eentje die heel steil is, zonder leuningen en met smalle treden. Niets voor mij! Gelukkig heb ik een super handige opa, die een nieuwe trap heeft gemaakt, met bredere treden, minder steil en met twee leuningen. Dit garandeert bijna dat ik nooit van de trap zal vallen (want je weet het nooit natuurlijk). Daarnaast heeft mijn schoonvader een nieuwe badkamer met wc gebouwd (onmisbaar als je een huis koopt, al die handige mensen)!

Voor Leander is het erg fijn dat we goede verlichting hebben en witte muren, zodat hij alles zo goed mogelijk kan zien. Daarnaast helpt het hem om een opgeruimd huis te hebben. Tja, daar zullen we toch echt zelf voor moeten zorgen! We wonen hier inmiddels een jaar, en zijn super blij met ons op maat gemaakte huisje.