tweet

geld&zo

‘Show me the Money!’
Of je nu nog thuis woont of al op jezelf. Nog op school zit of aan het werk…je wilt toch wat geld te besteden hebben. Hoe kom je daaraan? Afhankelijk van je situatie en je leeftijd zijn er heel veel verschillende mogelijkheden van uitkering tot een echt salaris.

Het Nibud legt van alles uit over geld…hoe kom je eigenlijk aan geld bijvoorbeeld? Kijk eens bij Extra geld. En een leuk testje verklaart hoe jij met geld omgaat en vooral waarom: Geldtypetest.

Maar ook als je geld hebt is het handig om te weten (of te leren) hoe je het beste met je geld moet omgaan. Tips nodig? www.geldkomtuitdemuur.nl

Vandaag is ROOD 🙁
En wist je dat rood staan ook een schuld is? Tips om uit de schulden te komen: maak altijd al je post open, maar een overzicht van wie geld van jou krijgt en vraag hulp! Stichting MEE kan jou bijvoorbeeld helpen je financiële zaken op orde te brengen. En check ook Papermates!

Op MEE vind je veel info en kijk ook eens bij Per Saldo.

Meer uit je geld halen
Op de website van Edgie vind je ook veel praktische tips over geld. Hoe verdien je je geld en hoe geef je slim uit? Is geld lenen eigenlijk verstandig? Speel ook eens het spel MoneyMatters! Hoe ga jij straks op je 30e om met je maandsalaris?

Zorgverzekering afsluiten
Vanaf je 18e ben je verplicht om zelf een (basis)zorgverzekering af te sluiten. Het is best lastig om een goede keuze hierin te maken. Het is belangrijk om een balans te vinden in de premie die je moet betalen en wat jij daarvoor terugkrijgt aan zorg. Een basisverzekering is verplicht, en vergoedt de kosten van je bezoek aan de huisarts, je medicijnen en eventueel bezoek aan het ziekenhuis. Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende pakketten.
Een website waarop je zorgverzekeringen kunt vergelijken, kan je helpen in het maken van je keuze. Bijvoorbeeld Independer voor jongeren of Sum studenten zorgverzekeringen.

Extra ziektekosten
Als je chronisch ziek bent, heb je vaak extra ziektekosten. De AWBZ vergoedt langdurige zorg voor mensen met een ernstige beperking door een handicap of chronische ziekte. Hieronder vallen bijvoorbeeld verpleging, begeleiding en behandeling.
De WMO regelt hulp en ondersteuning voor mensen met een beperking, waardoor je langer zelfstandig kunt blijven wonen. Je kunt de gemeente vragen om ondersteuning zoals huishoudelijke hulp of een rolstoel. Als je extra hoge reiskosten hebt, omdat je aanpassingen nodig hebt, dan kun je dat mogelijk vergoed krijgen vanuit de WMO.
Maak je meerkosten voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen? Op de site meerkosten vind je informatie over de verschillende regelingen om die meerkosten te compenseren. Die compensatie is nooit volledig. Maar de regelingen helpen wel.
Op de site van Rijksoverheid vind je een overzicht van alle mogelijke vergoedingen bij handicap of ziekte.

Beperking en de belastingdienst
Ontvang je een Wajong-uitkering? Dan heb je recht op de jonggehandicaptenkorting als je belastingaangifte doet. Ook krijg je dan de Tegemoetkoming chronische zieken en gehandicapten (Wtcg), maar het kabinet is van plan deze in 2014 af te schaffen. De gemeente gaat dan bepalen of jij een extra tegemoetkoming krijgt vanwege je chronische ziekte of beperking.

lins-fotoHulp van de Zorgassistent
Als je hulp wilt bij je zorgadministratie of het aanvragen van medische indicaties, kun je ook contact opnemen met Lindsy van Uden. Lindsy weet uit eigen ervaring hoe ingewikkeld het allemaal is en weet nu zoveel dat ze anderen kan helpen. Dat kan via info@hoezoanders.nl of kijk hier voor meer informatie over de Zorgassistent.