tweet

geld&zo

‘Show me the Money!’
Of je nu nog thuis woont of al op jezelf. Nog op school zit of aan het werk…je wilt toch wat geld te besteden hebben. Hoe kom je daaraan? Afhankelijk van je situatie en je leeftijd zijn er heel veel verschillende mogelijkheden van uitkering tot een echt salaris.

Een van de belangrijkste sites is het Nibud (https://www.nibud.nl/) Het Nibud legt van alles uit over geld…hoe kom je eigenlijk aan geld bijvoorbeeld? Of heb je altijd geld te kort? Kijk voor tips eens bij Extra geld. Wil jij weten hoe je met geld omgaat en waardoor het komt dat je op die manier met geld omgaat? Doe dan de Geldtypetest.

Vandaag is ROOD 🙁
En wist je dat rood staan ook een schuld is? Tips om uit de schulden te komen: maak altijd al je post open, maar een overzicht van wie geld van jou krijgt en vraag hulp! Stichting MEE kan jou bijvoorbeeld helpen je financiële zaken op orde te brengen. Een mooi initiatief wanneer je moeite hebt met het op orde houden van je administratie is Administratiemaatjes ( https://www.deregenboog.org/administratiemaatjes-lvb-en-nah) .

Mocht je te weinig verdienen om jezelf te kunnen onderhouden, kun je op de website van je eigen gemeente kijken waar je allemaal nog meer voor in aanmerking kunt komen. Zo zou je bijvoorbeeld in aanmerking kunnen komen voor een bijstandsuitkering en zijn er speciale toeslagen als je krap bij kas zit. Deze zijn echter per gemeente verschillend. Kijk dus goed naar wat je gemeente aanbiedt!

Meer uit je geld halen
Op de website van Edgie vind je ook veel praktische tips over geld. Hoe verdien je je geld en hoe geef je slim uit? Is geld lenen eigenlijk verstandig? Speel ook eens het spel MoneyMatters! Hoe ga jij straks op je 30e om met je maandsalaris?

Zorgverzekering afsluiten
Vanaf je 18e ben je verplicht om zelf een (basis)zorgverzekering af te sluiten. Het is best lastig om een goede keuze hierin te maken. Het is belangrijk om een balans te vinden in de premie die je moet betalen en wat jij daarvoor terugkrijgt aan zorg. Een basisverzekering is verplicht, en vergoedt de kosten van je bezoek aan de huisarts, je medicijnen en eventueel bezoek aan het ziekenhuis. Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende pakketten.

Een website waarop je zorgverzekeringen kunt vergelijken, kan je helpen in het maken van je keuze. Bijvoorbeeld Independer voor jongeren of  https://www.studentenzorgverzekering.nl

Extra ziektekosten
Als je chronisch ziek bent, heb je vaak extra ziektekosten. De AWBZ vergoedt langdurige zorg voor mensen met een ernstige beperking door een handicap of chronische ziekte. Echter zijn er wel verschillende zaken ergens anders onder gebracht. AWBZ-zorgtaken in het kader van persoonlijke verpleging en verzorging die men thuis ontvangt, worden per 2015 vanuit het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vergoed.  De gemeente is verantwoordelijk voor ondersteuning en hulp in het dagelijks leven en het huishouden, zoals opruimen, schoonmaken, koken, maar ook begeleiding bij deelname in de maatschappij.

De WMO regelt hulp en ondersteuning voor mensen met een beperking, waardoor je langer zelfstandig kunt blijven wonen. Je kunt de gemeente vragen om ondersteuning zoals huishoudelijke hulp of een rolstoel. Als je extra hoge reiskosten hebt, omdat je aanpassingen nodig hebt, dan kun je dat mogelijk vergoed krijgen vanuit de WMO.

Maak je meer kosten voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen? Op de site meerkosten vind je informatie over de verschillende regelingen om die meerkosten te compenseren. Die compensatie is nooit volledig. Maar de regelingen helpen wel.

Beperking en de belastingdienst
Ontvang je een Wajong-uitkering? Dan heb je recht op de jonggehandicaptenkorting als je belastingaangifte doet. De gemeente bepaalt per jaar of jij een extra tegemoetkoming krijgt vanwege je chronische ziekte of beperking. Voorheen werd dit geregeld via de Tegemoetkoming chronische zieken en gehandicapten (Wtcg).