tweet

interviews

Fenna

‘Doe ook eens gek: geniet van het leven’

door onze redacteur Suzanne

Fenna (21) heeft Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), maar dit weerhoudt haar er niet van om van alles te ondernemen. ‘Probeer je niet te veel te laten beïnvloeden door een ziekte of beperking. Doe ook eens gek. Geniet.’

Kun je vertellen hoe taaislijmziekte jouw leven beïnvloedt?
Ik weet al mijn hele leven dat ik ziek ben, dus hoe het is om helemaal gezond te zijn, weet ik niet. Ik neem in de ochtend na mijn ontbijt de eerste lading medicijnen en als ik thuis kom uit werk, neem ik weer medicatie. Dit accepteren gaat eigenlijk vanzelf. Ik weet niet beter dan dat ik de halve apotheek moet slikken. Alleen in de puberteit vond ik het wel eens lastig dat ik anders was dan anderen. En vanaf mijn achttiende merk ik dat ik achteruit ga. Ik ben vaker benauwd en moe. Dat is vervelend, maar tot nu toe kan ik alles. Daar ben ik heel dankbaar voor. Natuurlijk zijn er wel dingen waar ik rekening mee moet houden, maar ik laat me niet stoppen doordat ik CF heb.

Je werkt sinds kort in een hotel. Hoe bevalt dat?2016-02-24 09.43.33
Afgelopen jaar heb ik mijn diploma Leisure & Hospitality Executive behaald aan het ROC in Amsterdam. Na mijn afstuderen heb ik wat kleine baantjes gehad en nu werk ik sinds kort bij het Corendon Vitality Hotel in Amsterdam. Dat bevalt heel goed. Ik doe het beheer van de uniformen en ik zit bij de receptie. Mijn opleiding was meer gericht op campings. Dit is heel anders, maar ook heel leuk.

Wat doe je nog meer?
Naast dit werk ben ik in het weekend als vrijwilliger te vinden op de scoutingclub. Als kind heb ik daar zelf opgezeten en toen ik 18 werd, ben ik gebleven als leiding. Ik help mee met het bedenken van de activiteiten en begeleid de kinderen.

Na de middelbare school ben je een jaar naar de VS gegaan. Wat heb je daar gedaan?
Toen ik mijn vmbo-diploma haalde, wist ik niet goed wat ik wilde doen. Daarom hield ik een tussenjaar. Op mijn zestiende heb ik een jaar highschool gedaan in de Verenigde Staten. Mijn moeder heeft dat vroeger ook gedaan. Dus ik dacht: waarom doe ik dat niet?  En als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb zitten, moet en zal het gebeuren. Ik heb daar geen academische successen behaald, ik ben puur voor de ervaring naar Amerika gegaan. En het was onvergetelijk. Ik zou heel graag nog eens terug willen.

Zijn er nog meer dingen die je graag zou willen doen?
Ik ben een reislustig type en ik ben geïnteresseerd in andere culturen. Het liefst zou ik de hele wereld zien. Waar ik precies heen wil, is lastig te zeggen. Er komen steeds weer nieuwe landen bij die ik graag wil bezoeken. Alleen blijf ik wel realistisch. Het liefst zou ik ook op een berg in Maleisië staan of door de jungle trekken of rondtrekken door Zuid-Afrika, maar ik weet dat dat voor mij niet verstandig is. Daarom kies ik voor iets meer ontwikkelde landen. Zo zou ik graag naar Australië, IMG_20160219_101155Nieuw-Zeeland en Canada willen.

Heb je nog een tip voor andere jongeren met een niet-zichtbare beperking of ziekte?
Probeer je je er niet te veel door te laten beïnvloeden. Doe ook eens gek. Geniet van het leven, ook al is dat soms moeilijk. Ik weet zelf ook dat het enorm tegen kan zitten, maar van thuiszitten word je niet beter. Probeer gewoon te leven.