tweet

interview van de maand

Davy

“Ga naar buiten om je horizon te verbreden”

door onze hoofdredacteur Anne

Davy (28) is geboren met het Femur-fibula-ulna-complex (FFU) waarbij niet al zijn ledematen zijn ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat zijn linkerarm en linkerhand veel kleiner zijn en hij heeft maar vier vingers. Anne kwam Davy tegen op het Universitaire Sportcentrum Leiden en sprak hem aan.

Je bent hier met een enthousiaste uitstraling in het Sportcentrum. Sport je vanwege FFU? En is alles mogelijk voor je?
Leuk om dat te horen. Helemaal niet dat ik vanwege het FFU sport en zeker dat ik alles kan. Oké, misschien net op een wat andere manier maar dit is niet meer dan normaal voor mezelf. Wanneer je hiermee wordt geboren, weet je ook niet hoe het anders kan zijn. Sporten is dan ook iets wat ik erg leuk vindt: zeker het boxen!

Is er iets wat je hebt moeten aanpassen om te zijn wie je nu bent?
Eigenlijk niet zoveel, ik ben als kind naar het reguliere basisonderwijs gegaan en heb wel wat extra zwemlessen gevolgd. Verder had ik veel vrienden en vonden ze me altijd heel lief en deden ze veel voor me. Misschien omdat ik anders was en iets wat ik soms niet nodig vond?! Ik was en ben hetzelfde als de anderen! Tijdens de puberteit-periode had ik het wel iets moeilijker en wat heb ik daar veel van geleerd… Want ik ben nu blij met wie ik ben en ben erg creatief geworden om soms iets op te lossen; bijvoorbeeld koken.

Kun je iets vertellen over jouw periode als puber?
Ik merkte dat ik toch wel een beetje anders was dan de anderen en werd op dat moment onzeker. Ik ging wel eens uit met vrienden maar kreeg minder aandacht van vrouwen omdat ik anders was en dat was best gevoelig. Toen ben ik me een beetje gaan verstoppen in de game-world waarbij ik er uiteindelijk ben achter gekomen dat ik het toch wel jammer vond. Daarnaast was ik niet verstandig bezig met mijn eigen gezondheid want ik had ernstig overgewicht.

Hoe ben je hiermee omgegaan en wat kunnen mensen hiervan leren?
Ik ben allereerst gaan afvallen en heel actief gaan sporten. Daarnaast ben ik begonnen met een studie: commerciële economie en ben weer echt de wereld in gegaan. Ik geniet van de studententijd en ben lid van een studentenvereniging. Ik merk ook dat ik best wel wijs ben met een nuchtere persoonlijkheid. Ik weet wat ik leuk en belangrijk vind en dat zijn ook vrienden die goed bij me passen. Ik voel me in dit studentenleven ook niet anders dan de anderen: iedereen accepteert elkaar. Mijn droom is nu om lekker af te studeren, door te gaan met het sporten en blijven genieten van dat wat ik doe!

“Ik kijk niet naar het uiterlijk, het gaat om het innerlijk: of iemand leuk is… en wat heb ik veel geleerd om mijn horizon te verbreden”

Wat is dan je advies voor andere mensen?
Houd jezelf niet tegen door een beperking want het betekent niet dat je anders bent. Iedereen heeft wel iets en veel mensen vertellen het niet. Wanneer je weet dat je op sommige gebieden een beetje hulp nodig hebt, accepteer dat dan en stel ook een vraag!