tweet

interviews

Aleid

“Op de fiets voel ik me zo rijk, terwijl ik alleen mijn twee fietstassen heb.”

Door onze redacteur Bart

‘Schitterend Leven’ heet haar blog, haar levenswerk. Aleid (28) wil anderen inspireren om voldoening uit het leven te halen. Dat doet ze zelf ook, ondanks haar hersentumor. Of dankzij haar hersentumor. Juist door haar ziekte volgt ze haar hart en gaat haar eigen padAleid is net terug uit Oostenrijk en daarvoor trok ze op een fiets met drie versnellingen door Nederland. Als ze onderweg is, fotografeert ze en schrijft over haar belevenissen. 

Je gebruikt zelf de woorden ‘dankzij mijn ziekte’. Wat heeft je ziekte je dan gebracht?  
Ik heb nooit gedacht: waarom heb ik dit nou? Het is niet altijd makkelijk om met een hersentumor te leven, maar ik zie toch het goede ervan in. Het klinkt vreemd, maar mijn ziekte stelt mij in staat om mijn eigen leven in te richten.

Je bent al van kinds af aan ziek. Hoe kwam je erachter
De tumor zit bij de hypofyse, dat is het gedeelte van de hersenen dat de hormoonhuishouding regelt. Het eerste dat opviel was dat ik niet groeide. Daarna volgden andere vage klachten. Ik ben uiteindelijk zelf naar de schoolarts gestapt, omdat ik het gevoel had dat er iets mis was. Na de diagnose werd ik direct geopereerd. Ze hebben hem niet helemaal weg kunnen halen. De tumor is goedaardig. Ik kan er oud mee worden.

Wat merk je van je ziekte?
Na de operatie kon ik op een normale school geen aansluiting meer vinden. Ik hobbelde achter de feiten aan. Ik voelde me gedemotiveerd en totaal verloren. Daarom ging ik bijzonder onderwijs in Arnhem volgen. Dat was een enorme verlichting. Tegenwoordig ben ik snel moe en overprikkeld. En mijn zicht is beperkt. Zo’n beetje alle ongemakken die je kunt hebben, heb ik extremer. Ik kan bijvoorbeeld enorme dorst krijgen. Als ik dan drink houd ik weer teveel vocht vast. Op een slechte dag kan ik eigenlijk alleen maar op de bank hangen. ‘Eigenlijk’, want ik ga te vaak gewoon door.

Hoe ga je met je beperking om? 
Het leven hoeft niet zwaar te zijn. Ik heb een mindset: ik wil de kracht en verbinding in mezelf blijven voelen, ongeacht mijn beperkingen. Dat helpt me enorm. Ik mediteer, schrijf, schilder en fotografeer; ben altijd met creativiteit bezig. Daardoor raak ik niet overprikkeld. Ik heb creativiteit nodig. Door mijn beperking ben ik mijn passie gaan volgen.

Wat is ‘Schitterend Leven’?

Na mijn studie kunstzinnige therapie werkte ik met kankerpatiënten. Maar dat bleek te zwaar voor me. Nu zet ik mijn creativiteit in voor ‘Schitterend Leven’, mijn levenswerk. Het is een ‘levenskunstproject’. Ik ga op ontdekkingstocht naar mooie dingen en die deel ik. Zo inspireer ik anderen om voldoening uit het leven te halen. Om meer
naar jezelf te luisteren en niet naar wat anderen zeggen.

Je bent net terug 
van een winter in Oostenrijk. ‘Sneeuw’ lijkt een belangrijk thema voor je? 
Ik werkte in een hotel-restaurant tegen kost en inwoning. In mijn vrije tijd ging ik skiën, fotograferen en genieten van al dat moois. Als ik niet uitgeput was tenminste. Sneeuw maakt de wereld wat lichter. Sneeuw voelt mystiek, sprookjesachtig. Ik voel me als een kind zo blij in de sneeuw.

Daarvoor heb je een paar maanden door Nederland gefietst. Hoe was dat?
Op de fiets voel ik me zo rijk, terwijl ik alleen mijn twee fietstassen heb. Ik ben vanuit Leiden heel Noord-Nederland doorgefietst op een doorsnee fiets met drie versnellingen. Ik sliep gratis in B&B’s in ruil voor promotie op mijn blog. Dat leverde zoveel leuke gesprekken op! Het ging op mijn eigen tempo, afstand was niet belangrijk.

Wat kunnen anderen van je leren? 
Stel jezelf de vraag: waar word ik blij van?

Aleids belevenissen volg je op www.schitterendleven.nl