tweet

anders bekeken

5 manieren om je stem te laten horen

door onze blogger Vivian

Bij het woord ‘’politiek’’ denk je misschien aan debatten in de Tweede Kamer waar geen touw aan vast te knopen is, ruziënde politici, de onbegrijpelijke troonrede op Prinsjesdag, lessen maatschappijleer en Nederlanders die nooit tevreden zijn met wat ‘’de regering’’ doet. Maar politiek is nog veel meer: het gaat over alles wat voor burgers zoals jij en ik gedaan wordt om te zorgen dat we een comfortabel en positief leven kunnen leiden. En politiek gaat ook voor een groot deel over wat jíj belangrijk vindt, waar jíj behoefte aan hebt en waar jíj je druk over kunt maken. Met andere woorden: jij moet, misschien wel juist als iemand met een beperking, je stem laten horen om te zorgen dat er dingen gedaan en veranderd worden in het land en om te zorgen dat jij krijgt waar je recht op en behoefte aan hebt. Maar hoe doe je dat, je stem laten horen?

Begin een blog of een vlogkanaal
Onderschat nooit de kracht van het geschreven óf gesproken woord. Als jij een vlotte pen hebt en weet hoe je jouw gedachten in goeie zinnen kunt omzetten, als je iets te vertellen hebt en niet bang bent om je mond open te trekken en als je graag wilt laten zien wat jou allemaal bezighoudt en wat er volgens jou beter kan, dan is een blog of een vlogkanaal misschien wel wat voor jou. Teksten typen vanuit je eigen comfortabele stoel en huis, of de wereld in gaan om video’s te maken. Show ‘em you’re there!

Wees actief op sociale media
Sociale media als Twitter, Facebook en Instagram worden steeds populairder en zijn ook hele goede manieren om te laten weten wat jij ergens van vindt. In 140 tekens kun je een knaller van een mening neerzetten, Facebook is heel geschikt voor het reageren op nieuwsitems (houd het wel beschaafd) en op Instagram kun je letterlijk laten zien hoe bepaalde dingen voor jou zijn. Post bijvoorbeeld foto’s van toegankelijkheidsdrempels die jij tegenkomt, reageer op nieuws over het zorgbeleid en twitter anekdotes waar jij je over kunt opfokken. En reken maar dat dat gelezen wordt!

Sluit je aan bij een politieke partij
Lid worden van een politieke partij kost geld, maar je krijgt er ook wat voor terug: je kunt dan bijvoorbeeld online en op symposia en bijeenkomsten meepraten over politieke standpunten en plannen en jouw eigen ideeën delen. Of word lid van een andersoortige groep: misschien kun je wel bij de jongerengemeenteraad van jouw gemeente of is er een belangenorganisatie die leden zoekt. Het vergt wel een beetje lef, omdat je echt in de openbaarheid treedt, maar zo maak je je wel sterk voor wat jij belangrijk vindt.

Ga demonstreren of actievoeren
In Nederland hebben burgers het recht zich te verenigen en te demonstreren. In Den Haag wordt regelmatig gedemonstreerd tegen (of juist vóór) bepaalde politieke ontwikkelingen of plannen, maar je kunt ook meewerken aan het verzamelen van handtekeningen of aan stakingen. Op die manier zorg je er voor dat de politiek wel móet luisteren naar wat de burgers vinden. Bedenk wel dat zo’n actie of demonstratie ook negatieve aandacht kan opleveren en soms uit de hand kan lopen en dat is niet altijd leuk.

Ga stemmen!
Oké, dit ligt voor de hand, maar er zijn zó veel mensen in Nederland die niet gaan stemmen! Omdat ze denken dat het geen zin heeft, omdat ze politiek te moeilijk of saai vinden, omdat ze het te veel gedoe vinden… maar stemmen is echt wel belangrijk. Door te stemmen, laat jij namelijk weten wat je belangrijk vindt voor Nederland en voor jezelf, en draag je bij aan hoe de regering eruit gaat zien. Jouw stem kan zomaar zorgen voor een doorslaggevende Kamerwinst, zeker als er maar kleine verschillen zijn. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de partijen, doe