Virgil kijkt naar de mogelijkheden van 'zijn' jongens.

“De maatschappij heeft deze jongens al opgegeven, maar ik niet.”

RoepeshDe meester heeft me geleerd om rustig te blijven

Het leven van de negentienjarige Roepesh is niet meer hetzelfde sinds Virgil Tevreden van de stichting Jongeren Die Het Kunnen zich over hem heeft ontfermd. Voorheen had Roepesh moeite om zijn boosheid onder controle te houden en had hij last van woedeaanvallen. Zijn moeder vond het te riskant om hem na schooltijd naar buiten te laten gaan, uit angst dat hij in een conflict terecht zou komen. Nu gaat Roepesh zonder problemen zelfstandig van zijn stage naar zijn voetbaltraining. De laatste keer dat hij heeft gevochten kan hij zich niet meer herinneren. “De meester heeft me geleerd om rustig te blijven”, zegt Roepesh.

Eigen kracht

Ruim een jaar geleden begon Virgil met het organiseren van activiteiten voor jongens tussen veertien en negentien jaar met een laag IQ. Hij zet vooral sport in als middel om een  positieve bijdrage te leveren aan hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. “Tijdens het fitnessen leren ze hun eigen krachten kennen, bij voetbal gaat het om samenwerken en kickboksen is een goede manier om hun agressie te reguleren” legt Virgil uit. “Natuurlijk mogen ze boos zijn, als ze het maar op de juiste manier uiten.”

Verantwoordelijk voor hun eigen gedrag

Naast het wekelijkse sportprogramma maakt hij ook veel uitstapjes met de jongens. Ze gingen al naar wedstrijden van Ajax, naar de schaatsbaan en ze zijn een keer naar McDonald’s geweest. Maar de uitjes draaien echter niet alleen om gezelligheid, want inmiddels hebben Virgil en de jongens ook een bezoek gebracht aan een jeugdgevangenis. “Ik vind het belangrijk dat ze zien wat er gebeurt als ze de verkeerde keuzes maken. Dan raak je je vrijheid kwijt. Ze moeten leren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag.” Dit is ook een belangrijk doel van het kamp in de Belgische Ardennen waar ze nu voor de tweede keer zijn geweest. “De oudere jongens hebben dan een mentorrol en moeten het goede voorbeeld geven aan de jongere. Roepesh heeft tijdens het laatste kamp deze taak op zich genomen en dat deed hij heel goed”, vertelt Virgil trots.

Een speciale band

jongerendiehetkunnen

Het begeleiden van de jongens en het organiseren van de activiteiten en het vervoer vraagt veel tijd en energie van Virgil, die gelukkig wel wordt bijgestaan door een aantal trouwe vrijwilligers.
Dat zijn prive leven en studie pedagogiek er soms onder moeten lijden neemt de 26-jarige Amsterdammer voor lief. Hij is zich bewust van de belangrijke rol die hij in het leven van de jongens speelt. “Ik heb met hen allemaal een speciale band. De maatschappij heeft ze al opgegeven, maar ik niet.”

Volgende doel

Het volgende doel van Virgil is om een uitstroomtraject op te zetten voor de jongens die van school afgaan, zodat ze nog onder begeleiding kunnen sporten. Dat zou een uitkomst zijn voor Roepesh, die volgend jaar op Schiphol aan de slag gaat. Dat is een grote stap, maar Virgil twijfelt er niet aan: Roepesh is een jongen die het kan.

Kijk voor meer informatie over de stichting op www.jongerendiehetkunnen.nl
 • Virgil kijkt naar de mogelijkheden van 'zijn' jongens.

  Roepesh vertelt hoezeer zijn leven is veranderd sinds zijn kennismaking met Virigil van de stichting Jongeren die het kunnen.
 • Nieuwe thema: ‘Haal eruit wat er in zit’!

  Als je moeilijk kan leren of andere moeilijkheden tegenkomt, wil dat niet zeggen dat je je dromen niet waar kunt maken! Haal jij alles uit jezelf wat erin zit? Daar gaat ons thema van de maand over.
 • Laura deelt haar zorgen over de Wajong

  Een tijdje geleden vroegen we op Twitter naar de mening van Wajongeren zelf over de geplande veranderingen. Laura deelt haar zorgen met ons.
 • Interview met filmmaakster Eline Bodbijl

  Op 12 september ging de documentaire 7XMartijn in première, een film van Eline Bodbijl over haar eigen ervaringen als Brus en haar broer Martijn. Haar hele familie komt aan bod. Daniella interviewde Eline over de totstandkoming van deze bijzondere film. 
 • Tips and tricks voor Brussen

  Opgroeien in een gezin met een broer of zus met een niet-zichtbare beperking kan best heftig zijn. Voordat er een eventuele diagnose is met de bijbehorende antwoorden zijn er vooral heel veel vragen (en soms ook irritaties). Niet alleen ouders en degene met een beperking hebben deze vragen, ook als brus heb je genoeg vragen.
 • Hoe is het om een zus met ME te hebben?

  Cindy vindt vaak dat alle aandacht naar degene met een ziekte gaat, daarom wilde ze haar zus Colinde eens aan het woord laten. Wij delen dit verhaal graag tijdens ons thema van de maand!
 • Kim deelt haar ervaring met het 'brus-zijn'.

  Voor mij is mijn broertje nog steeds ‘gewoon’ mijn broertje. Hij is niet anders dan anderen. Ik bewonder hem en leer veel van de manier waarop hij met het leven omgaat.
 • Het nieuwe thema van de maand is #Brussen!

  ‘Brussen’, heb je daar al eens van gehoord? De afkorting staat voor broers en zussen van een jongere met een beperking. De komende weken staat alles in het teken van ons nieuwe thema!
 • Studeren met een beperking deel 2

  Vivian gaat binnenkort studeren. Is dat echt zo anders als je een beperking hebt of chronisch ziek bent? Ze vertelt in deel 2 over haar ervaringen...
 • Studeren met een beperking

  Vivian gaat studeren. Ze heeft wel wat hindernissen te nemen maar een goede voorbereiding is het halve werk. Ook studieplannen? Leer van haar ervaringen!
 • Vera's reisverhalen

  Vera heeft ontzettend veel van de wereld gezien, ondanks haar epilepsie. De meest bijzondere ervaringen deelt ze hier!
 • Op vakantie met een beperking?

  Amanda Tuinstra is voor ons op zoek gegaan naar organisaties die vakanties organiseren voor jongeren/volwassenen met een beperking. Amanda deelt een ‘kleine’ selectie met jullie.
 • LVB-symposium

  Op 19 september organiseert Hoezo Anders het LVB-symposium omdat we geloven in wat je wél kunt!
 • Een zorgeloze vakantie, ondanks je beperking?

  Deborah deelt haar vakantie ervaringen. De een wat positiever dan de ander. Hoe zorg je voor de ultieme zorgeloze vakantie? Een goede voorbereidingen kan al veel schelen.
 • De maand juni staat in het teken van #vakantie!

  Hoe voelt het om vakantie te hebben en niet alles te kunnen doen wat je zou willen? De komende maand informeren we je over alles rondom het thema #vakantie!
 • Kim van Werken.fm geeft werk en sollicitatietips

  Jezelf durven zijn tijdens een sollicitatie vergt lef, maar je aanpassen aan je omgeving is naar mijn mening veel vermoeiender
 • ‘Ik zou best wel eens een week met je willen ruilen!’

  Er zijn ontzettend veel vooroordelen over jongeren met een beperking. Kloppen deze vooroordelen en hoe kan je deze zelf ombuigen? Deborah zet het op een rijtje voor je.
 • Judy van Emma at Work geeft waardevolle werktips!

  Consultant Judy geeft handige tips en adviezen over hoe je als jongere met een beperking de arbeidsmarkt tegemoet kunt treden.
 • Re-integratiecoach Heidi geeft handige sollicitatietips

  Heidi de Rijbel van het re-integratiebureau Frame B.V. deelt haar visie op solliciteren met een beperking. Wat moet je wel en vooral niet doen?
 • Hoe is het om een Wajong-uitkering te hebben?

  Amanda vertelt wat het betekent in haar leven, dat het niet altijd even makkelijk is. Toch laat ze zich niet tegenhouden om haar dromen waar te maken!
 • Hoe 'werkt' een beperking?

  Je bent chronisch ziek en dan? Waar heb je recht op, welke mogelijkheden zijn er allemaal? Hoofdredacteur Deborah beschrijft haar eigen zoektocht in de wondere wereld van de 'beperkingen'.
 • Wat is grensoverschrijdend gedrag precies?

  Je hebt een heleboel verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Deze folder legt ze allemaal uit en vertelt waarom je met een beperking er meer mee te maken kunt krijgen.
 • Thema van de maand: alles over #werken

  Tips om je te helpen bij de zoektocht naar je droombaan!
 • Je bent niet wat je hebt

  Dat een beperking iets met je zelfvertrouwen doet, is logisch. Maar jij bent niet wat je hebt!
 • In principe kan ze alles!

  Hoezo Anders was aanwezig bij de lezing van Floor over 'De gevolgen van ziek zijn'.
 • Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen?

  We leggen uit wat zelfvertrouwen precies is en geven je tips om je zelfvertrouwen te verbeteren!
 • Het DenkAndersDebat op 29 mei...geef je op!

  Op 29 mei organiseren we opnieuw het DenkAndersDebat in Amsterdam...ben je erbij?
 • Stoere actie: vertellen over je beperking

  Als je zelf geen beperking hebt, of iemand kent met een beperking, dan heb je geen idee hoe je leven er dan uit ziet. Ben je nieuwsgierig?
 • De missie van Dennis

  Help Dennis met zijn missie, teken de petitie voor een rolstoelplaats in het vliegtuig!
 • Hey gorgeous!

  Hoe zie jij jezelf? Vind je jezelf mooi of aardig of grappig? Nouja je mag er wezen toch! Of twijfel je daar (soms) aan?

 • Dé autist bestaat niet

  Vergeet niet dat je bent wie je bent, dé autist bestaat niet!
 • Hoezo Anders op expeditie!

  Deborah was aanwezig op de premiere van de documentaire van Birsen. Een update van ons hoe het was!
 • Hoe vertel je over je beperking?

  Hoe vertel je iemand dat je een beperking hebt? En wat is het juiste moment? Doe je dit bij de kennismaking of verzwijg je het zo lang mogelijk?
 • Verliefd!

  We kennen het allemaal: de liefde. Maar wat is verliefd zijn nu eigenlijk? We leggen het graag aan je uit!
 • Verliefd, en dan?! Hoe zet je de eerste stap?

  Maar wat nou als je alle moed bij elkaar geraapt hebt en hét moment is daar...Wat zeg je dan? Onze tips & tricks voor jou op een rijtje!
 • Internetliefde, weet hoe het zit!

  Ben jij wel eens verliefd geweest op iemand die je alleen maar via het internet kent? Wij zetten de feiten over internetliefde op een rij en geven je tips.
 • Feestelijke première documentaire Birsen

  De première van de documentaire ‘Birsen’ is op 2 april, tijdens de Wereld Autismedag. Hoezo Anders is hierbij aanwezig en doet later verslag.
 • De 4 W’s van Uitkering

  Zie jij door de bomen het bos nog? Wat mag en wil je eigenlijk helemaal niet? Lees hier meer over de verschillende uitkeringen en regelingen.

 • Kennismaking 'Op Eigen Benen'

  Een uitgebreidere kennismaking met het onderzoeksprogramma van 'Op eigen Benen'.
 • Bekijkhetnuchter.nl

  Alcohol en blowen helemaal jouw ding? Kijk ook eens naar de minder leuke effecten!
 • Voorbereidingen Participatiewet

  De participatiewet: wat is dat nou precies en wat gaat er allemaal veranderen? Alex de Vos zet zijn ervaringen in voor verandering.

 • We willen stereotypen doorbreken

  In Nederland leeft minimaal dertien procent met chronische beperkingen. Mieke Cardol is sinds kort lector Disability Studies aan Hogeschool Rotterdam.
 • Belastingvoordeel 2012: regel het zelf!

  Weet jij waar je recht op hebt? Heb jij in 2012 zorgkosten gemaakt i.v.m. een chronische ziekte of handicap?
 • Thuis in de gemeente

  Hoe kun jij meedoen en erbij horen? Dit boekje bevat allerlei informatie hoe je met je beperking je plekje kunt vinden in je buurt.
 • Grow2work: Klaar voor de start!

  Grow2work helpt dove en/of slechthorende jongeren in de zoektocht naar werk, samen met een buddy.
 • Nieuwe app: Standpunt Patiënt

  Alle standpunten over actuele zorgthema's in heel Nederland overzichtelijk op een rij.
 • It get's better over depressie

  Hoe is het om een depressie te hebben? Radiopresentator Ruud de Wild vertelt erover in BNN-programma 'It gets better'.
 • Wajong en Werken

  Wil je als Wajongere werken naar vermogen?
 • Welke zorg heb jij nodig?

  Zelf je zorg regelen en een indicatie aanvragen? Deze nieuwe website helpt je!
 • Onbegrensd Talent - vind je droombaan!

  Heb je het idee dat jouw talenten maar niet gezien worden? Dat je niet eens de kans krijgt als je gaat solliciteren? Onbegrensd Talent kan je helpen aan die (droom)baan!
 • Het Huis van de Vlinders

  Jonge vrouwen die niet zo makkelijk aan een baan komen, kunnen hun creativiteit kwijt bij het Huis van de Vlinders.
 • Boeken die inspireren...hoezo? Lees het hier!

  Succesvol leven en werken met een (niet-zichtbare) beperking? Is het mogelijk? It can be done! Lees deze boeken ter inspiratie!
 • Zeilen met Leef je Droom!

  Ziek en 'gewoon' een zeiltocht maken? Met de zeiljachten van Leef je Droom verken je ongekende grenzen!
 • Stichting BOOST voor zwerfjongeren

  Het aantal zwerfjongeren in Nederland neemt toe. Op straat zwerven betekent overleven zonder toekomst. Stichting BOOST! creëert kansen.

 • Tygo Gernandt over de ontwikkeling van ADHD

  In zijn jeugd krijgt Tygo Gernandt de diagnose ADHD. Het weerhield hem er niet van om een van de bekendste acteurs in Nederland te worden.
 • Villa Pinedo

  Stichting Villa Pinedo is een jongerenorganisatie die jongeren met gescheiden ouders een plek biedt waar zij centraal staan.
 • Goed bezig!

  In Goed bezig! vertellen jongeren over hun ervaringen met de GGz.
 • Bijzonder Welkom App

  Vind makkelijker je weg met de gratis app voor de iPhone van Bijzonder Welkom
 • Spraaksaam

  Spraaksaam brengt jongeren met ernstige spraak/taalmoeilijkheden bij elkaar.

   

 • Je zal het maar hebben

  Je Zal Het Maar Hebben bestaat tien jaar.